Zonele ecologice în Franța

Deși zonele ecologice în Franța au fost introduse destul de recent, respectiv în 2016, Franța a demarat totuși această politică de protecție a mediului înaintea majorității statelor europene. Zonele ecologice franceze au de asemenea anumite particularități pe care nu le întâlnim în Germania sau Austria.

 

Te rugăm să citești cu atenție următorul text despre "Crit'Air" franceză:

Indicarea zonelor ecologice în Franța

Zonele ecologice în Franța sunt denumite "Zones à Circulation Restreinte" sau prescurtat ZCR. Bulina ecologică este denumită "Crit'Air" – găsești această inscripție în partea de sus a fiecărei buline ecologice.

Zonele ecologice au început să funcționeze datorită unui decret valabil din iunie 2016. Zonele ecologice din Franța sunt, precum și cele din alte țări, complet sub jurisdicția orașului care le-a introdus. Fiecare oraș hotărăște dacă șoferii trebuie sau nu să dețină bulina ecologică corespunzătoare pentru a intra în oraș și împrejurimile acestuia și care este tipul minim de bulină necesar. Este de așteptat ca după Paris, care a introdus zonele ecologice în iulie 2016, numărul orașelor pe care nu le vei putea vizita fără vinietă ecologică pe parbrizul mașinii să crească.

Zonele ecologice în Franța sunt marcate prin indicatoare rutiere. Nu ar trebui să ți se întâmple să intri cu mașina accidental într-o zonă și să primești o amendă consistentă, spre deosebire de Austria unde începutul zonelor ecologice nu este marcat.

Indicatoare rutiere care marchează începutul și sfârșitul zonelor ecologice în Franța:

Zonele ecologice în Franța se aplică

Zonele Ecologice din Franța au anumite particularități pe care nu le cunoști de la, de exemplu, țările vecine Germania și Austria, chiar dacă le vizitezi frecvent. Prima este valabilitatea zonelor ecologice franceze. Imediat după ce zonele au fost introduse, valabilitatea îi privea doar pe șoferii francezi (adică toate mașinile cu numere de înmatriculare franțuzești). Zonele ecologice pentru vehiculele străine sunt valabile din 1. 2. 2017. Aceasta înseamnă că de la această dată ai nevoie de o vinietă ecologică când vizitezi Parisul și alte orașe franceze.

Zonele Verzi Franța - Harta

Obține indicații de orientare

arată opțiuni ascunde opțiuni

Vinieta ecologică este necesară doar într-un anumit interval orar

Altă particularitate a zonelor ecologice în Franța este limita lor temporală. Indicatorul rutier poate, în plus față de marcarea începutului zonei ecologice, să ofere informații despre perioada acesteia de valabilitate, de exemplu „de la 8 am la 8 pm". Aceasta înseamnă că în intervalul orar respectiv mașina trebuie să fie marcată cu vinieta ecologică înainte de intrarea în zonă. În afara acestei perioade, totuși, poți să conduci prin această zonă fără să deții bulina ecologică!

Intervalele orare sunt tipice Franței. O situație similară există în Paris din 2015: autobuzelor și camioanelor de peste 3,5 tone și cu data fabricației mai veche de 1 octombrie 2001 le este interzis accesul în oraș de la 8 am la 8 pm. Astfel, vinieta ecologică este alt mijloc de a reduce congestionarea traficului în orașe.

Așa cum introducerea zonelor ecologice este complet sub jurisdicția fiecărui oraș, același oraș francez decide limita de timp a zonei.

Amenzi drastice

Ești pasibil de amendă consistentă dacă intri în zona ecologică fără vinieta ecologică. Indiferent că este prima dată când ești în Franța sau o vizitezi regulat, îți recomandăm să-ți cumperi bulina ecologică corespunzătoare. Datorită valabilității sale nelimitate, o vei putea folosi întotdeauna.

După introducerea zonelor ecologice în Paris, a fost stabilită o perioadă de tranziție. La început, poliția doar le reamintea șoferilor despre obligația de a deține vinieta ecologică. Acum, totuși, intrarea într-o zonă ecologică fără bulina ecologică se poate dovedi foarte costisitoare. Din octombrie 2016, s-a aplicat o amendă în valoare de 35 Euro, dar din ianuarie 2017 aceasta a crescut la 68 Euro. Sancțiunile pentru șoferii care ignoră aceste legi vor fi înăsprite treptat.

Poți să afli mai multe despre bulinele ecologice Crit Air din secțiunea Bulina Ecologică Franceză.

CĂLĂTOREȘTI ÎN FRANȚA CU MAȘINA?

Ia-ți Crit Air pentru Paris, Grenoble și alte orașe. Livrare GRATUITĂ.